14/7/22

Φρούτο του πάθους

 


Τα πολλά λόγια είναι φτώχια . Εννοώ οδηγίες που διαβάζουμε για καλλιέργεια άγνωστων για μας φυτών 

όπως το σημερινό που με εξέπληξε ευχάριστα . Πριν τολμήσω να το φυτέψω - να το σπείρω μάλλον - διάβασα του κόσμου τις πληροφορίες  , μπήκα σε ομάδες , τρομοκρατήθηκα, ακολούθησα τις οδηγίες ειδικών  , αγόρασα τα εξωτικά φρούτα του πάθους ,κυρίως για να πάρω τους σπόρους και με ευλάβεια άρχισα να τα φυτεύω αφού πρώτα έκανα όλες τις προεργασίες που χρειαζόταν.. 

Τύλιγμα σπόρων σε βρεμένη χαρτοπετσέτα κλπ κλπ που μόνο όσοι ασχολούνται μ αυτά με καταλαβαίνουν. Δεν κατάφερα ποτέ τίποτα . Μέχρι που βαρέθηκα , απογοητεύτηκα , έφαγα τα φρούτα και όσα περίσσεψαν τα έχωσα ολόκληρα μέσα  στο χώμα σε γλάστρες που είχα σε μια γωνιά από διάφορα εποχιακά λουλούδια τα οποία είχαν ξεραθεί. ( Τώρα θυμάμαι πως το ίδιο  αδιάφορα συμπεριφέρθηκα και στο φρούτο του δράκου όταν απογοητεύτηκα απ την πορεία του ) 

Φρούτο που τό φύτεψα έτσι όπως είναι.. ολόκληρο 


Κάποια στιγμή , ύστερα από καιρό χρειάστηκα τις παρατεταμένες και ολόξερες  γλάστρες  για να φυτέψω νέα λουλούδια , ξεχνώντας φυσικά τα φρούτα που είχα βάλει μέσα . Τις άδειασα , μοιράζοντας το χώμα τους σε διάφορες  γλάστρες με φυτά που χρειαζόταν χώμα και συγκεκριμένα  όπως βλέπω τώρα σε μια ελιά , σε ένα φυτό του δράκου και σε μια μουσμουλιά ..

Σε μερικούς μήνες φύτρωσε ένα φυτό σε μια  γλάστρα που δεν την είχα δει για να την αδειάσω . Αρχισα να την ποτίζω και να την περιποιούμαι εντατικά χωρίς ακόμα να γνωρίζω τι φυτό φύτρωσε .. 

Και ω του θαύματος ! 



Δεν μπορώ να πω βέβαια ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν !! Ποιοι κόποι εξ άλλου ? Απλά η φύση έκανε την δουλειά της . 

Και την ξαναέκανε πάλι σε μερικούς μήνες . Απ το χώμα που είχα μοιράσει σε φυτά και δεντράκια , φύτρωσαν οι ξεχασμένοι σπόροι . Και ήταν φυτά φρούτων του πάθους .


 



Δεν γνωρίζω ακόμα αν θα ευδοκιμήσουν γιατί το μυαλό μου γύρισε στις πληροφορίες των ειδικών και των ομάδων και άρχισα πάλι να φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρουν ..

Αν δεν τα καταφέρουν θα ξέρω πως θα είναι δικό μου λάθος  που ακολουθώ συμβουλές , παρ όλο που την έχω πάθει πολλές φορές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: