Κάποιες φορές με πιάνουν οι φούριες μου να μπω στην κουζίνα και να μαγειρέψω τα ποιο απίθανα πράγματα.. που πάντα εγώ πρώτη τα δοκιμάζω ( τα’ ακούτε;) για να μη
στείλω και κανέναν.
Εκεί που τα βρήκα σκούρα ήταν : όταν έφτιαξα παστουρμά… (μπελάς.. αλλά ωραίος)
Όταν πέρασε το πλήρωμα του χρόνου, φόβος μεγάλος μ’ έπιασε να τον δοκιμάσω.
Μοσχομύριζε…Ναι τσιμένι και σκόρδο … τι περίμενες Σανέλ;
Αλλά πάλι … τόσες μέρες κρέας χωρίς ψυγείο ;
Ναι είχε το σοβά απ’ έξω .. και μπόλικο… αλλά!!!
Το πρόβλημα μας το έλυσε ο ειδικός που μας έδωσε και συγχαρητήρια ( Ψωνάρα!)
Μοιράστηκε ο παστουρμάς γιατί δεν ήξερα πώς να τον διατηρήσω
Και εξ’ άλλου …τι… τρία κιλά θα έτρωγα; (όχι πως θα μου κακόπεφτε) ..
Τελευταία φορά που τα ξανά χρειάστηκα ήταν : όταν το ερευνητικό μάτι μου
έπεσε σε μια άγνωστη για μένα λέξη . ΤΣΙΤΣΙΡΑβΛΑ!!
Μέχρι τότε μόνο απ’ τον Χάρη Κλιν την είχα ακούσει.
Το διαδίκτυο δεν με βοήθησε σε πράγματα που εγώ ήθελα να μάθω.
Επιστράτευσα και το Ρηνιώ… Το Ρηνιώ βγάζει δόντια…εξ’ ίσου καλά
βγάζει και χόρτα … άλλη μια ασχολία μας εποχιακή , προς τέρψη του λάρυγγα και του πνεύματος αφού τύφλα να’ χει η Λαμπράκη και η ερευνά της περί ονομασίας
άγριων χόρτων. Διατριβή έχουμε κάνει εμείς.
Αρχίσαμε να ψάχνουμε μανιωδώς. Πήγαμε στον Μαμαλάκη, στις συνταγές της παρέας, στον Στάθη απ το νηστικό αρκούδι (καλά σκατά την κάνανε την εκπομπή και πού ’ναι η Σαρδέλα Στάθη;) και καταλήξαμε στο πάτωμα με στοίβα τις εγκυκλοπαίδειες ..μέχρι αυτή του παππού μου χρονολογίας 28 του Ελευθερουδάκη.
Το αποτέλεσμα οικτρό. Μπερδευτήκαμε με την πιστάκη , την άγριο- πιστάκη την φιστικιά την άγριο- φιστικιά και με όλο το σόι αυτού του φυτού και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα τσιτσίραβλα ..είναι οι τρυφερές κορυφές απ’ τον σχίνο!!!
Οργώσαμε τον Υμηττό , φτάσαμε στις κεραίες των καναλιών κάτι μάγκες μας την έπεσαν ( μη φοβάσε … κρατώ νυστέρι μαζί μου ..η Ρηνιώ) αλλά σχίνος ούτε για δείγμα.
Γιατί δεν πάτε να κόψετε από δίπλα; Το άλσος της Αγίας Τριάδας είναι γεμάτο!!!
Μας είπε ένας από μηχανής θεός .. εμείς κοιταχτήκαμε με νόημα και όταν μείναμε μόνες μουντζωθήκαμε.
Ναι… κάναμε τον σχίνο τουρσί… με τα σκορδάκια του με το μαραθάκι του..αλλά δεν δοκίμασα.. τι καλεεεεέ ,θα φάω σχίνο;
Οι … κατσίκες…..
22 σχόλια:
Ωραίος ο άτιμος ο παστουρμάς, αλλά πρέπει να τρώς λίγο, λεπτοκομμένο και από φιλέτο ψαχνό.
Όταν το κομμάτι είναι άκοπο, διατηρείται στον αέρα, κρεμασμένο για να μή ακουμπά και δεν φεύγει η υγρασία ομοιόμορφα. Όταν το κόψεις, στο ψυγείο, σε τάπερ, τουλάχιστον ένα μήνα.
Θέλει όμως παρέα, φέτα και ούζο.
Η παρέα ήταν ο δ/τής της Ολυμπιακής στις Βρυξέλλες, ο πιλότος που έφερε τα παραπάνω τρία και ο βοηθός μου, που τον στείλαμε να φέρει ψωμί. Το τραπέζι μας ήταν το καπώ από ένα Peugeot 604. Το καλύτερο ούζο που ήπια ποτέ.
Και χωρίς τσιτσίραυλα.......
Καλό σου βράδυ και με μέτρο τον παστουρμά.
Πίττα καισαρείας έφτιαξες με παστουρμά;Αν όχι, την επόμενη φορά βάζεις φύλλο κρούστας και στρώνεις επάνω φέτες παστουρμά από πάνω φέτες ντομάτας και τέλος πασπαλίζεις με κύμινο. Διπλώνεις το φύλλο και ψήνεις. Φροντίζεις να΄χεις και τσίπουρο...Άμα βολεύει και γίγαντες στο φούρνο.
Αν θες πάλι χτύπα αβγά στο τηγάνι ανακατωμένα με παστουρμά. Ε! θα σε δει κι ο Θεός.
Βρε....αυτά περίμενα εγώ από σένα??????
Όχι, μην τα ρίχνεις στην Ιόλη....εσύ , εσύ!!!
Αυτό εννοούσες "να αδειάσει" το ψυγείο????
Θα σε σκοτώσω! αχχαχααχχααχαχ
Τα φιλιά μου
ψωναααααααααααρα η κατσικα .......
καλο μου ακουγετε....
ο παστουρμας σε αλουμινοχαρτο ψημενος.... σαν μπουγιουρντι ας πουμε..... ολα τα λεφτα .... τον φαγαμε στην πολη ..... δεν ξαναφαγα πιο νοστιμο :)
καλημερεςςςςςς
ΜΜΜΜΜΜΜΜ τελειος ο παστουρμας......το μετα τι γινεται....
Καλη βδομαδα να εχεις και παντα φαντασια στις συνταγες σου !!!!!!!
Ελίτσα, είσαι πρώτη. Οταν έτρωγα κρέας και βαριόμουν να μαγειρέψω έφτιαχνα μακαρόνια με κρεμμύδια, παστουρμά και φέτα. Σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Τσιγαρίζεις κρεμμύρια, προσθέτεις παστουρμά ψιλοκομμένο και τριμμένη φέτα όλα ανακατεμένα στην κατσαρόλα.
Δεν έχω φάει σχίνο. Πρώτη φορά το ακούω. Θα δοκιμάσω.
ΔΥΣΠΙΣΤΕ
Και μόνο που σε ακούω τρέχουν τα σάλια μου
Και έχω πάρει και απόφαση να κόψω το κρέας
(όχι... το σκέπτομαι..)
Καλό απόγευμα
Μαριάνθη μου
Όλα τα δοκίμασα και πίττες και μπουρέκια,
και με αυγά....αλλά πιό πολύ το χάρηκα γιατί τον είχα φτιάξει εγώ...
Καλά με αυγά!!!!!!!!!
Γιατί ωμός; ψιλοκομμένος όπως λέει ο Δύσπιστος;
Ωχ! ντουνιά...μερικές φορές είσαι όμορφος!!!!(η γουρούνα)
Κορίν
Καράψωνάρα η κατσίκα.
Φωτογραφίες δεν ξέρουμε αλλά παστουρμά σαν επαγγελματίες!!!!
Καλό απόγευμα
Αερικό
Υπάρχει φαντασία και περισσεύει..
Άλλά με φοβούντε... απορώ γιατί μέχρι τώρα δεν έστειλα κανέναν!!!!!
Καλή εβδομάδα.. και καλό απόγευμα
Οχιά
Πόσο σε ζηλεύω που μπορείς να λές " όταν έτρωγα κρέας"
Εύκολο!! Καθόλουυυυυ :)))
Θα φάς σχίνο;;χαχαχαχαχαχα
Πάντως άν κυκλοφορίσει τέτοια συνταγή
να θυμάστε ποιός την ανακάλυψε!
Γειά μας!
Κυρία Λέων
Εγώ τον παστουρμά τον έφτιαξα πέρσι
Μόνο χειμώνα φτιάχνουμε παστουρμά!
Φέτος θα κάνω προσπάθειες να το αποφύγω
Αν θές κάποιον να σκοτώσεις σκότωσε την Ιόλη γιατί αυτή σου έστελνε τα μέιλ με το δικό μου χέρι..
Μ' αυτήν μιλάγατε..
Σας φιλούμε και σας ξαναευχαριστούμε
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΩΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ
ΘΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΣΙΤΣΙΡΑΒΛΑ?
ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΑΜΝΟ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ?
Μόνο στο Πήλιο και τριγύρω φυτρώνει;
Μονο και μονο για ολο αυτο το τρεξιμο και το ψαξιμο θα επρεπε να το τιμήσεις και να φας !!!!
Αρης
Δοκίμασα λίγο.... άνοστο!!
:))))
Ωραίο το πόστ σου για τον εθελοντή!
Καλό βράδυ Αρη....Καλημέρα μάλλον..
Παστουρμάς;
Ελίτσα με κολάζεις.
Είναι το μόνο που μου έχει λείψει από το κρέας.
Με τρελαίνει η μυρουδιά του.
Θα μπορούσα κάλλιστα να το κάνω roll on για τις μασχάλες ή αποσμητικό ή ένα ακριβό άρωμα σε μικρό μπουκαλάκι.
Κάθε φορά που βλέπω παστουρμά στο super market αρχίζουν να μου τρέχουν σάλια όπως έτρεχαν τα δάκρυα στη Μάρθα Βούρτση.
Στό θέμα μας τώρα, μασάει η κατσίκα σχίνο φτύνει και το κουκούτσι.
Και για να μη ξεχνιόμαστε φιλιιά στη Μυτηλιήνη.
Και σύ δεν τρως κρέας; Σε ζηλεύω και ντρέπομαι.. Πρέπει όλοι σας να είσαστε δυνατοί χαρακτήρες...Πές μου και πως δεν καπνίζεις...ν'αυτοκτονήσω..
Θα τα στείλω τα φιλιά στη Μυτιλι(ή)νη
Ετσι για να μήν ξεχνιόμαστε
Καλι(η)μέρααα Τίκτο
Η κατσίκα;σχίνο;κουκούτσι; Μόνο για ταραμά είχα ακούσει :)))
Καλημέρα, Ελίτσα! Εμείς στην Κωνσταντινούπολη είχαμε φάει πίτσα με παστουρμά. Είχαμε φέρει κι αρκετό μαζί μας στο Βερολίνο και κάναμε πίτσα αλλά προσθέσαμε και πάνω σε χούμους κι έγινε πεντανόστιμο.
Καλώς ήρθατε ΝΕΦΕΛΕΣ
Σε πίτσα έχω φάει μόνο σουτζούκι Θα το ξέρεις αφού πήγες στην Πόλη..
Τώρα που μου είπες για το χούμους
θυμήθηκα πως υπάρχει μιά συνταγή απ' την Τουρκία παρόμοια αφου είναι σούπα ρεβύθια
με παστουρμά
Να είσαι καλά εκεί μακριά..
Βρέ!! τώρα κατάλαβα ποιές νεφέλες είσαστε!!!
Φιλιααααά
Γειά σου... Συμπεθέρα.
(Θα συμπεθεριάσω με τη Λέσβο, γι αυτό και προπονούμαι...)
Σου ήρθα... ωραίο χιούμορ και ζεστασιά έχει εδώ αλλά εγώ... ΘΕΛΩ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ... με άνοιξες την όρεξη μπρε μάναμ'
Την Καλησπέρα μου
Καλησπέρα συμπεθέρα...
(σε βοηθώ στην προπόνηση)
Καλώς ήρθες και ευχαριστώ,για την επίσκεψή σου
Ο παστουρμας μας τελείωσε αλλά σου υπόσχομαι
ότι θα ξαναφτιάξω,και θα έχω και ούζο.
Άϊντε..θα σε περιμένω τζιέρι'μ
Καλό σου βράδυ Big Mama..
Δημοσίευση σχολίου