19/4/13

Το Τζάμπο , ο γυιός μου, εγώ και κανά δυό άλλοι...


( Αφιερωμένο στο γυιό μου και σε μερικούς φίλους μου )


Πάντα όλοι όσοι διαφέντευαν τον άμοιρο ( ??? Χα!  ) λαό, η έννοια τους μέσα σε όλα τα άλλα ήταν να εξαφανίσουν ότι αφορούσε την:  παράδοσή του, ότι τον έκανε να θυμάται, ότι τον συγκινούσε , ότι του έδινε κουράγιο..
Με απαγορεύσεις , με αποκλεισμό σε  όσους λόγιους έκαναν το σφάλμα να τον πλησιάσουν  παίρνοντας έστω και λίγο το μέρος του..τις προηγούμενες εποχές. 
 Όπως π.χ τον Ξενόπουλο που τόλμησε να γράψει το : "Πλούσιοι και φτωχοί "
που κάτω απ τον πόλεμο που του εξαπέλυσαν αναγκάστηκε  ( αφού ζούσε απ την πένα του ) να ομολογήσει ότι σ αυτό το μυθιστόρημα δεν ασπάζεται τις θέσεις του ήρωά του.. άλλο τώρα τι ομολογούσε κρυφά  στους φίλους του..
Τώρα αυτά πέρασαν ... Ζώντας σε μια πλέεεερια Δημοκρατία  κανένας δεν μπορεί να λογοκρίνει το έργο ενός δημιουργού..
 Αν όμως θαρρείς ότι οι  καταστάσεις άλλαξαν είσαι γελασμένος..
Μόνο που τώρα ακολουθούν μεθόδους σύγχρονες , όχι για να αποτρέψουν εσένα να διαβάζεις  αλλά να σου διαμορφώσουν ένα μυαλό ώστε να επιλέγουν αυτοί τι θα διαβάσεις.. αλλά και τι θα ακούσεις.. π.χ τραγούδια.. Τον εξευτελισμό της λαϊκής κουλτούρας δηλαδή..
Στα Χρόνια της Χούντας μας είχαν πρήξει με τα αθάνατα δημοτικά τραγούδια απ τη μια ,  ενώ αυτοί οι ίδιοι τα έσπαγαν στης Παμέλας χαρίζοντας χρυσά κομπολογάκια  στις καλλιτέχνιδαι ( σσσου λέω......) και τσάκα τσάκα το κομπολογάκι μου  εφύετο και μεγάλωνε ένα νέο φρούτο  στο μποστάνι του πολιτισμού τους..
Κι ήρθε η Αλλαγή - τιμή και δόξη - και το προχώρησε ακόμα παρακάτω..
Εκοψε μαχαίρι τα δημοτικά τραγούδια και  πρόσθεσε στον πολιτισμό  ( Ναι ..κι αυτή ) οτιδήποτε ακουγόταν και κυκλοφορούσε στας Εθνικάς Οδούς ...
 Και ως Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αλλαγής ( η οποία θα έβαζε και την Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ) βρέθηκαν πολλού κολαούζοι και σφουγκοκωλάριοι να στηρίξουν το έργο της και σ αυτόν τον τομέα..
Τα παιδάκια κάποιων προαστίων ήδη προετοιμασμένα από πριν,  εισέβαλαν ως λαός στην εξουσία  σε μαγαζιά που δεν θυμάμαι πως τα έλεγαν τότε ( γιατί ένα μικρό αλτσχάιμερ το έχω σε κάτι τέτοια )
με αποτέλεσμα να μαγαζιά αυτά να το γυρίσουν στα ελληνικά ..εξ ού και η ονομασία :Ελληνάδικα..
Να μην αναφερθώ σε μερικούς μάγκες συνθέτες και στιχουργούς που το εκμεταλλεύτηκαν αυτό ..και όχι μόνο για κέρδος  ( τουλάχιστον στην αρχή ) αλλά για να κοροϊδέψουν τους συγκεκριμένους νεαρούς .. με τη ζώνη του παντελονιού  ακριβώς κάτω απ το στήθος και το παπούτσι  με την πετσετέ κάλτσα..
οι οποίοι έστρωσαν μετά στιλιστικώς όταν έγιναν μέλη σε οργανώσεις  του Πασόκ.. και λάδωσε το αντεράκι τους.. ( είναι γάτα ..είναι γάτα σου λέω , ο ψηλός με τη γραβάτα..)
Δεν νομίζω να ξεχνάει κανείς τα πολιτιστικά κέντρα του Γιαννόπουλου
και τις ζεϊμπεκιές ( πρόστυχες, αφού είχαν κάποιο σκοπό ) αρχηγών και μιμητικών "ζωντανών" στελεχών του Πασόκ..
Θα μου πεις τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα της διαφήμισης του Τζάμπο, του Κωτσόβολου , και με τη μάννα του τσάμπα .. αφού όλοι λένε ότι είναι  διαφημίσεις που έχουν πετύχει το στόχο τους ..
Μα κι εγώ αυτό λέω...
Έχουν πετύχει πολλούς στόχους ..και εμπορικούς  και εκπαιδευτικούς ..
Αν δεν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω ..δεν έχεις γιατριά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: