4/12/15

Ισλαμικό κράτος :Follow the money… ( 2 )

Συνέχεια απ το προηγούμενο

Της Άννας Μπαλλή

.. Χρησιμοποιούν ένα μείγμα πρωτόγονης βίας, σύγχρονου μάνατζμεντ, ψηφιακής προπαγάνδας και θρησκευτικού σκοταδισμού, με παγκόσμιο ακροατήριο και τοπική δράση.
 Το «Ισλαμικό Κράτος» απειλεί πλέον όχι μόνο το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Εμείς θα προσθέταμε και ακόμη παραπέρα.

 Η κατασκευή ενός μύθου 

 Μπορεί οι αντιλήψεις και η δράση αυτών των ισλαμιστών μαχητών να μας παραπέμπει στον Μεσαίωνα, αλλά οι τεχνικές προπαγάνδας τους είναι, όπως και ο εξοπλισμός τους, σύγχρονος και ευρηματικός. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως λένε και οι ειδικοί, ανταγωνίζονται επαξίως αντίστοιχες hi-tech εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ.
Το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» φέρεται να έχει πάνω από 90 χιλιάδες λογαριασμούς στο twitter, έχει δημιουργήσει το δικό του Facebook, το Khelafabook, εταιρείες παραγωγής και γραφεία τύπου, ενώ διαθέτει περιοδικό και κανάλι στο You Tube.

Όσα μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν στις περιοχές που ελέγχει είναι υπό τον δικό του απόλυτο έλεγχο, αφού δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους, κι αν κάποιος δυτικός ρεπόρτερ τολμήσει να εισέλθει σε περιοχή του, ρισκάρει σοβαρά και κυριολεκτικά το κεφάλι του. Έτσι το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» μας λέει ό,τι εκείνο επιθυμεί να μάθουμε και πλασάρει σε όλον τον κόσμο με σοκαριστικά βίντεο και διαρροή ψεύτικων ρεπορτάζ το μύθο των τρομαχτικών μαχητών, ινδαλμάτων πρωτοφανούς βίας και εξτρεμισμού, που δεν τους σταματά τίποτα. Μιας καταστροφικής μηχανής η οποία είναι αποφασισμένη να εγκαθιδρύσει το δικό της «Χαλιφάτο», το οποίο, σύμφωνα με χάρτη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τους οπαδούς του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους», δείχνει ότι θέλουν να επεκταθούν και σε χώρες όπου δεν κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο.
 Θέλουν με άλλα λόγια να επεκτείνουν το χαλιφάτο προς τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και κομμάτια της Ευρώπης και καλούν τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου σε τζιχάντ. 

Κηρύττουν ιερό και ανελέητο πόλεμο στους «άπιστους», υπό την ηγεσία του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη Ισμαήλ» ή Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, που ισχυρίζεται ότι είναι απευθείας απόγονος του προφήτη Μωάμεθ! Στα άρτια δουλεμένα βίντεο απεικονίζονται μαζικοί αποκεφαλισμοί, σταυρώσεις, σωροί πτωμάτων, ψυχροί και μερικές φορές ανήλικοι εκτελεστές, αιχμάλωτες γυναίκες για την ικανοποίηση των σεξουαλικών ορέξεων των μαχητών, καπνοί και φωτιές, καταστροφή αρχαιολογικών τόπων, κάψιμο βιβλίων – μια πραγματική κόλαση επί της γης. Τα μηνύματα είναι σαφέστατα. Αφενός ο τρόμος: κοιτάξτε τι παθαίνει όποιος μας αντιστέκεται, δείτε πόσο ανήμποροι είναι οι εχθροί μας να μας σταματήσουν, δείτε πόσο αδύναμοι είστε, γι' αυτό υποταχτείτε. Και αφετέρου η στρατολόγηση νέων μελών, προσκαλώντας όσους έλκονται από αυτές τις εικόνες. Πρόκειται για κινηματογράφηση χολιγουντιανών προδιαγραφών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βίντεο που κυκλοφόρησαν λίγες ημέρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ στο οποίο ανακοίνωνε την απόφασή του να βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ θέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος απάντησε με ένα προπαγανδιστικό βίντεο 55 λεπτών με τίτλο «Οι φλόγες του πολέμου: Η μάχη μόλις ξεκίνησε», το οποίο θυμίζει κλασικό τρέιλερ πολεμικών ταινιών του Χόλυγουντ. Εκρήξεις, σκόνη και αίμα, άνθρωποι τρομαγμένοι, εικόνες σε slow motion για να εντυπωθούν στο θυμικό του θεατή. Στο βίντεο περιλαμβάνεται η σκηνή από τη γνωστή ομιλία του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους στο Ιράκ, με φόντο ένα πανό που αναγράφει «Αποστολή εξετελέσθη», παρουσιάζεται, επίσης, ένας μασκοφόρος να πυροβολεί στο κεφάλι γονατισμένους ομήρους, καθώς και ο Λευκός Οίκος, μήνυμα ότι οι επόμενοι στόχοι θα είναι αμερικανικοί.
 Το προπαγανδιστικό βίντεο κλείνει μάλιστα με την ειρωνική φράση «Έρχεται σύντομα…» όπως στα διαφημιστικά τρέιλερ των νέων ταινιών. Και όλα αυτά ισχυρίζονται ότι γίνονται στο όνομα του Ισλάμ.
«Οι τζιχαντιστές του ISIS κάνουν ένα σωρό περίεργες ενέργειες στο όνομα του Ισλάμ, αλλά δεν φαίνεται να έχουν κάποια βαθιά κατανόηση της ισλαμικής θεολογίας ή κάποιο όραμα. Είναι βαθύτατα μιλιταριστές», υποστηρίζει ο Αμερικανοπαλαιστίνιος αναλυτής και συγγραφέας Ραμζί Μπαρούντ. Σύμφωνα με τον Μπαρούντ, επιχειρώντας να κατανοήσουμε το μυστήριο του «Ισλαμικού Κράτους» χάνουμε το χρόνο μας αν κοιτάξουμε για ερμηνείες που σχετίζονται με το Ισλάμ. «Η απάντηση βρίσκεται στη διαδρομή του χρήματος, στις περιφερειακές ίντριγκες και στις προφανείς και όχι τόσο προφανείς αντικρουόμενες πολιτικές ατζέντες». Είναι χαρακτηριστικά, επίσης, όσα δήλωσε πρόσφατα ένας εκ των θεωρητικών του Ισλάμ, ο Τζον Άντριου Μόρροου, ο οποίος ασπαζόμενος το Ισλάμ πήρε το όνομα Ιλυάς Αμπντ αλ- Αλίμ Ισλάμ, σε συνέντευξή του στο Truth Jihad Radio: Ο κος Μόρροου σημείωσε ότι η συμπεριφορά των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» είναι εξόχως αντιισλαμική και πρόσθεσε: «Πολλοί από όσους αυτοαποκαλούνται τζιχαντιστές δεν έχουν τη ρίζα τους στο Ισλάμ».

 Η διαδρομή του χρήματος 

 Πράγματι, αν υπάρχουν πιστοί του Ισλάμ στις τάξεις του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους», και σίγουρα υπάρχουν, πρόκειται είτε για τους χαρακτηριζόμενους χρήσιμους ηλιθίους είτε για άτομα που έχουν ανάγκη από μια πίστη που θα δικαιολογεί τα εγκλήματα που διαπράττουν. Όμως η βασική αιτία συμμετοχής σε αυτή την καταστροφική λαίλαπα φαίνεται να μην είναι άλλη από το πλιάτσικο. Γι' αυτό οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν περιορίζονται μόνο στις σφαγές και στην καταστροφή, αλλά λεηλατούν συστηματικά τους αρχαιολογικούς τόπους και τα μουσεία του Ιράκ και της Συρίας και πωλούν στη μαύρη αγορά τα κλοπιμαία (όσα από αυτά είναι αυθεντικά).

 Έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά ότι έχουν κερδίσει πάνω από δύο δισ. δολάρια από το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών θησαυρών, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει απαγορεύσει κάθε αγοραπωλησία αρχαιοτήτων και θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ. Τέτοια κλοπιμαία εμφανίστηκαν προς δημοπρασία ακόμα και σε σάιτ στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα στο eBay εμφανίστηκαν δύο αρχαία ελληνικά νομίσματα από την Απάμεια της δυτικής Συρίας σε τιμή ευκαιρίας. Βεβαίως, μόλις έγινε γνωστό ότι πωλούνται στο eBay κλεμμένα νομίσματα, οι αγγελίες κατέβηκαν. Πουλάνε, λοιπόν, ό,τι έχει αξία στη μαύρη αγορά: κοσμήματα, κεραμικά και νομίσματα, που έχουν κλαπεί από μουσεία που βρίσκονται στα εδάφη που ελέγχει το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» και τα οποία φυγαδεύονται στις χώρες του Περσικού Κόλπου από συμμορίες αρχαιοκάπηλων.
 Και καταστρέφουν ό,τι δεν μπορούν να πουλήσουν. Αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε πως γνώριζαν ότι τα αγάλματα στα μουσεία της Μοσούλης και της Παλμύρας ήταν απλώς γύψος και ότι όταν βιντεοσκοπούσαν την καταστροφή τους βιντεοσκοπούσαν απλώς μια παράσταση! Δεν είναι άλλωστε οι μόνοι που επιδίδονται σε αρχαιοκαπηλία. Πάντα οι αρχαιοκάπηλοι εκμεταλλεύονται τις εμπόλεμες καταστάσεις για να αποκομίσουν κέρδος, όπως και κάποια φημισμένα μουσεία της Δύσης και συλλέκτες για να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους.

 Το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR) έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η τρομακτική καταστροφή που έχουν υποστεί αρχαιολογικοί χώροι στη Συρία από παράνομες ανασκαφές. Σε ορισμένες νεκροπόλεις έχουν καταγραφεί έως και 1.300 τρύπες που άνοιξαν οι αρχαιοκάπηλοι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αναζητώντας ασύλητους τάφους. Σύμφωνα με την UNESCO, 24 μνημεία έχουν αφανιστεί, 189 έχουν υποστεί τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές και άλλα 77 έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Μόνο στην αρχαία πόλη Ντούρα καταμετρήθηκαν 1.300 παράνομες ανασκαφές. Οι αεροφωτογραφίες αποκαλύπτουν ένα σεληνιακό τοπίο, σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, οι εξτρεμιστές σουνίτες του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» ελέγχουν μέρος των ενεργειακών πηγών του Ιράκ και πάνω από το μισό της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία και αποκομίζουν τεράστια έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ισχυρίζονται ότι με τα έσοδα από τις ληστείες τραπεζών του Ιράκ, την αρχαιοκαπηλία και το λαθρεμπόριο πετρελαίου χρηματοδοτούν τη δράση τους.

 Όμως αυτό δεν μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα γύρω από την εμφάνιση αυτού του στρατού, που παρουσιάζεται να απειλεί ολόκληρα κράτη. Για να πετύχει την κατάληψη των εδαφών και να περάσουν στα χέρια του όλα αυτά τα οποία σήμερα του αποφέρουν χρήματα, έπρεπε ήδη να διαθέτει σημαντική χρηματοδότηση και ισχυρή πολεμική μηχανή. Και, επίσης, για να αξιοποιήσει αυτά που λεηλατεί και κυρίως για να πουλήσει πετρέλαιο, χρειάζεται τη συνεργασία κυβερνήσεων. Τα ερωτήματα, λοιπόν, που ζητούν απάντηση είναι πολλά:

 Πώς εμφανίστηκε ξαφνικά ένας στρατός σαν αυτόν;
 Πώς στρατολογήθηκαν οι πρώτοι μαχητές;
 Πώς εκπαιδεύτηκαν;
 Πώς εξοπλίστηκαν, και μάλιστα με βαρύ οπλισμό, όπως αντιαεροπορικά πυροβόλα, αντιαρματικούς πυραύλους, τανκς κ.λπ., που τους καθιστούσαν εξαρχής ισχυρή πολεμική δύναμη;
 Πώς υποστηρίχτηκαν επιμελητειακά; – μια πολύ κρίσιμη παράμετρος στη διεξαγωγή ενός πολέμου στην οποία πολλοί δεν δίνουν τη δέουσα σημασία.
 Πώς προετοιμάστηκαν όλα αυτά χωρίς να αντιληφθούν τίποτα οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, που παρακολουθούν ό,τι γίνεται στην περιοχή;

 Και σήμερα ποιος τους βοηθάει να εξάγουν τα κλοπιμαία, και κυρίως ποιος φροντίζει να πουλούν το πετρέλαιο που κατέχουν;

 Συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια: