5/12/15

Ισλαμικό κράτος : Follow the money… ( 3 )


Συνέχεια απ το προηγούμενο

Της Αννας  Μπαλλή 
Ο Τζον Άντριου Μόρροου πολύ εύστοχα λέει: «Αν κοιτάξει κανείς ποιος τους χρηματοδοτεί, ποιος τους στηρίζει και ποιος είναι πίσω από αυτούς, θα διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι πίσω τους βρίσκονται δυτικές δυνάμεις με μακρά ιστορία χρήσης τζιχαντιστών και ισλαμιστών στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων. Μπορεί ο απλός μαχητής να νομίζει ότι μάχεται για το Ισλάμ, αλλά αν κοιτάξει κανείς καλύτερα θα διαπιστώσει ότι εξυπηρετούν τους στόχους των εχθρών τους».


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ 

Το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» είναι ουσιαστικά ένα παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, που εμφανίστηκε στο Ιράκ και του οποίου ηγείτο αρχικά ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.
Από το 2003, μετά την εισβολή στο Ιράκ, οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Asia Times, αν και υποτίθεται ότι στήριζαν μια κυβέρνηση του Ιράκ στην οποία θα κυριαρχούσαν οι σιίτες, προμήθευαν μυστικά όπλα σε συνδεόμενους με την Αλ-Κάιντα στασιαστές, προκειμένου να περιορίσουν τη δύναμη των σιιτών και ταυτόχρονα του σιιτικού Ιράν.

Αυτοί οι στασιαστές, τους οποίους προμήθευαν οι Αμερικανοί με όπλα, ήταν πιστοί «του κόμματος Μπάαθ» οι οποίοι στρατολογούνταν και εκπαιδεύονταν από την «Αλ-Κάιντα στο Ιράκ» υπό την καθοδήγηση του εκλιπόντος Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, τον οποίο διαδέχτηκε, μετά το θάνατό του σε αμερικανική επιδρομή το 2010, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.
Το 2013 η ομάδα αυτή είχε επεκτείνει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις της στη Συρία, συνεργαζόμενη με το μέτωπο Αλ-Νούσρα, μία ακόμη θυγατρική της Αλ-Κάιντα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε αυτονομήθηκε και επίσημα αποκηρύχθηκε από την Αλ-Κάιντα.

Παρ' όλα αυτά, σήμερα δρουν και πάλι μαζί, μετά από συμφωνία με την Αλ-Νούσρα και την Αλ-Κάιντα να αφήσουν για αργότερα την αναμέτρηση για το ποιος θα είναι το αφεντικό στο Χαλιφάτο, όταν οικοδομηθεί. Πολλοί από τους μαχητές του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» ήταν προηγμένως μέλη της Αλ-Νούσρα και του αποκαλούμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που είχαν εκπαιδευτεί από στελέχη της CIA, μαζί με Ισραηλινούς και Ιορδανούς κομάντος, στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, σε αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, προκειμένου να πολεμήσουν κατά του Σύρου προέδρου Άσαντ.
Επιπλέον, γενναία χρηματοδότηση λάμβαναν, ιδιαίτερα οι πιο σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές ομάδες, από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Τουρκία.
Κάπως έτσι γιγαντώθηκε η ομάδα του Αλ-Μπαγκντάντι και προέκυψε το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος».

Τότε οι τζιχαντιστές προβάλλονταν από τους δυτικούς ως οι εκλεκτοί αγωνιστές για την ελευθερία του λαού της Συρίας! Και σήμερα κάποια από αυτά τα κράτη φέρονται να χρηματοδοτούν το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», αλλά τώρα η Σαουδική Αραβία έχει σίγουρα μετανιώσει για τη στήριξη της σε αυτό, καθώς στρέφεται πλέον και εναντίον της. Πολύ φυσικό, αφού στόχος του τελευταίου είναι ένα ισλαμικό χαλιφάτο που θα εφαρμόζει τη Σαρία, με τον Αλ-Μπαγκντάντι στο θρόνο του χαλίφη, ο οποίος θα ηγεμονεύει όλων των μουσουλμάνων.

Όμως, για να θεωρηθεί νόμιμος χαλίφης, ο Αλ-Μπαγκντάντι γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να καταλάβει το θρόνο της χώρας η οποία έχει και είναι θεματοφύλακας των ιερών τόπων του Ισλάμ, της Μέκκας και της Μεδίνας, δηλαδή το θρόνο της Σαουδικής Αραβίας. 

Ποιος είναι, όμως, ο Αλ-Μπαγκντάντι ή Χαλίφης Ισμαήλ;

Φέρεται να έχει γεννηθεί σε θρησκευόμενη οικογένεια στη Σαμάρα, την ιρακινή πόλη βόρεια της Βαγδάτης, το 1971, και έχει διδακτορικό στις Ισλαμικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

 Ήταν αιχμάλωτος των Αμερικανών από το 2005 έως το 2009 ως μέλος της τζιχαντικής ομάδας της Αλ-Κάιντα του Ζαρκάουι στο Ιράκ, στην οποία προέδρευε της Επιτροπής Σαρίας, δηλαδή του αυστηρού ισλαμικού νόμου.
Για άγνωστους λόγους, αφέθηκε από τους Αμερικανούς ελεύθερος άνευ όρων και, όπως αναφέραμε, ανέλαβε την ηγεσία της ομάδας μετά το θάνατο του Ζαρκάουι, εξελίσσοντάς τη, με τη βοήθεια της Δύσης και αραβικών χωρών, σε αυτό που σήμερα αποκαλείται «Ισλαμικό Κράτος».
Ο πρώην πράκτορας της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν εξέφρασε πολλές φορές τη θέση ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), μαζί με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τη Μοσσάντ έχουν δημιουργήσει το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», που στόχευε στη συγκέντρωση και εκμετάλλευση των ισλαμιστών εξτρεμιστών σε έναν συγκεκριμένο χώρο, και ότι ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι έχει εκπαιδευθεί από το... Ισραήλ.

«Η δημιουργία και ο εξοπλισμός της οργάνωσης εξυπηρετεί στην αποσταθεροποίηση των αραβικών χωρών με κύριο όπλο τη θρησκεία», λέει ο Σνόουντεν και αναφέρει ότι ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι έχει εκπαιδευθεί από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσσάντ και πέρασε από μαθήματα επικοινωνίας με ομιλίες προς το κοινό, με στόχο να συγκεντρώσει «τρομοκράτες από όλον τον κόσμο».

 Το γεγονός ότι το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη στήριξη της Τουρκίας, των κρατών του Κόλπου και του Ισραήλ αποδεικνύεται και από ένα εν μέρει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της Defense Intelligence Agency (DIA) το οποίο πιστοποιεί ότι το ισλαμικό εμιράτο λειτουργεί σύμφωνα με την αμερικανική στρατηγική. Η έκθεση, με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2012, που κυκλοφόρησε σε όλη την κυβέρνηση Ομπάμα, ανακοίνωνε σαφώς τα σχέδια της Ουάσινγκτον:
«Καθώς η κατάσταση εκτυλίσσεται, θα υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθεί ένα πριγκιπάτο σαλαφιστών, αναγνωρισμένων ή μη, στα ανατολικά της Συρίας (Hasaka και Deir ez-Ζοr), το οποίο είναι ακριβώς ο στόχος των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης [τα δυτικά κράτη, τα κράτη του Κόλπου και η Τουρκία], προκειμένου να απομονωθεί το συριακό καθεστώς, το οποίο θεωρείται το στρατηγικό βάθος της σιιτικής επέκτασης (Ιράκ και Ιράν)».

 Και φυσικά, όσοι συντέλεσαν στη δημιουργία αυτού του μορφώματος συνεχίζουν να το βοηθούν για να εξαγάγει τα κλοπιμαία του και να αποκομίζει χρήμα.
 Ο ρόλος της Τουρκίας είναι λίγο πολύ γνωστός, και έχουν γραφτεί πολλά γι' αυτόν:
Βοηθά ξένους μαχητές να περάσουν από τα εδάφη της και να εισχωρήσουν στο Ιράκ και στη Συρία για να ενταχθούν στις δυνάμεις των ισλαμιστών. Μέσα από το έδαφός της περνούν επίσης οι λεηλατημένοι θησαυροί από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, και μέσω Τουρκίας εξάγεται το πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχει το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος».

Ενδιαφέρον έχει, όμως, το ποιος αγοράζει αυτό το πετρέλαιο. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η πρέσβειρα της Ένωσης στο Ιράκ Γιάνα Χυμπασκοβά, είπε ότι «αρκετά μέλη της ΕΕ έχουν αγοράσει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, «αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των χωρών παρόλο που ρωτήθηκε επανειλημμένα».
Τον Μάιο, το Reuters αποκάλυψε ότι ισραηλινά και αμερικανικά διυλιστήρια αγόραζαν τακτικά και εισήγαν το αμφιλεγόμενο πετρέλαιο που προωθούσε η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν!

Ο «παρατεταμένος πόλεμος» 

Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δημιούργησαν και συνεχίζουν να στηρίζουν, την ώρα που του έχουν κηρύξει τον πόλεμο, το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» είναι απλός.
Η χαώδης κατάσταση που δημιουργεί η δράση του τους δίνει το πρόσχημα μιας παρατεταμένης σύγκρουσης μέσω της οποίας θα εδραιώσουν την ισχυρή στρατιωτική παρουσία τους στην ενεργειακά πλούσια περιοχή και θα εφαρμόσουν σε αυτήν τα επεξεργασμένα από καιρό σχέδιά τους για τη «Νέα Μέση Ανατολή».
 Όμως αυτό είναι ένα μόνο μέρος ενός γενικότερου σχεδίου. Το γεγονός ότι τα βασικά στελέχη του «Ισλαμικού Κράτους» δεν είναι πλέον Άραβες αλλά Γεωργιανοί, Τσετσένοι, Βαλκάνιοι, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, ακόμη και Κινέζοι, και επανειλημμένα έχει λεχθεί ότι απειλούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στις χώρες τους όταν επιστρέψουν, δίνει στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους κάτι ακόμα περισσότερο: το πρόσχημα για παρεμβάσεις και χτυπήματα όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά οπουδήποτε στον κόσμο.

Πρόκειται για έναν παρατεταμένο πόλεμο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν μετά τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ υποσχέθηκε να κυνηγήσει και να συντρίψει το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος».
Ο Ομπάμα προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το ξερίζωμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης από το Ιράκ και τη Συρία δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε γρήγορο και ξεκαθάρισε ότι βασική στρατηγική της προεδρίας του είναι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο στον πλανήτη για οποιονδήποτε συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ.

 Πρόκειται για έναν πόλεμο που έχει προετοιμαστεί και σχεδιαστεί από χρόνια, όταν ακόμη δεν υπήρχε το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» και δεν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. Τον είχε περιγράψει ο στρατηγός των Πεζοναυτών Πήτερ Πέις, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, με αφορμή όσα είχαν συμβεί με τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ σε εφημερίδα της Δανίας το 2006.
Αναφερόμενος τότε στην αμυντική θωράκιση του Πενταγώνου, που κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο, ο Πέις παρουσίασε ένα σχέδιο που ουσιαστικά οξύνει τον «Πόλεμο των Πολιτισμών». «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της ιστορίας αυτού του μεγάλου έθνους και είμαστε αντιμέτωποι με νέες απροσδόκητες προκλήσεις. Απέναντί μας είναι ένας αδυσώπητος εχθρός, ταγμένος στην καταστροφή του τρόπου ζωής μας και στην επιβολή αβέβαιου μέλλοντος», είπε ο στρατηγός Πέις παρουσιάζοντας στην έκθεσή του ένα σχέδιο του αντιτρομοκρατικού πολέμου, το οποίο το Πεντάγωνο χαρακτήρισε ως προοίμιο για τον «Μακρύ Πόλεμο», όπως τον ονομάζει, που θα αντικαταστήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και θα διαμορφώσει τις τύχες του κόσμου για τις ερχόμενες δεκαετίες.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές και πολιτικοί αναλυτές του Πενταγώνου, που εκπόνησαν το αμερικανικό σχέδιο, προβλέπουν έναν πόλεμο κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, που δεν θα διέπεται από χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς και στον οποίο οι «επιχειρήσεις μπορεί να διεξάγονται ταυτόχρονα σε δεκάδες διαφορετικές χώρες και για πολλά χρόνια».




 1. Βάλια Παπαναστασοπούλου, «Η αρχαιολογία της καταστροφής. Το φαινόμενο της damnatio memoriae στην αρχαία Μεσοποταμία και το σύγχρονο Ιράκ», Fractal 10 (Απρίλιος 2015), http://fractalart.gr/valia-papanastasopoulou-damnatio-memoriae/

Δεν υπάρχουν σχόλια: